2019.július 1-től, itt a Falusi CSOK

Szerző: Szegedy Péter2019.06.20.

A falusi CSOK-kal nem csak az úgynevezett preferált kistelepülésekre költözni akaró családok élhetnek, ugyanis ez lerobbant, rossz állapotban lévő saját tulajdonú ingatlan korszerűsítésére is igényelhető.

CSOK

Vásárlás+korszerűsítés esetén 1 gyermeknél 600 ezer Ft, 2 gyermeknél 2,6 millió Ft, míg 3 vagy több gyermeknél 10 millió Ft a vissza nem térítendő támogatás összege, aminek a felét lehet csak vásárlásra fordítani. Amennyiben valaki meglévő ingatlanját szeretné részben vagy egészben állami támogatásból bővíteni, korszerűsíteni, akkor gyermekszámtól függően 300 ezer Ft, 1,3 millió Ft illetve 5 millió Ft lehet a falusi CSOK összege. 

Mit tehetünk akkor, ha örülnénk a falusi CSOK-nak, de az összeg nem elég a vásárláshoz, vagy éppen a korszerűsítéshez, bővítéshez?

A legelőnyösebb az, ha a CSOK hitelt veszünk fel, hiszen ez a teljes, akár 20 éves futamidő alatt fix kamatú, ráadásul a kamat legfeljebb 3%-os lehet. Ez remek kamatszint, hiszen a piaci fix konstrukciók esetében 5,5-7% között vannak a kamatok, vagyis összességében milliókkal kell kevesebbet visszafizetnünk.

A CSOK hitel maximális összege vásárlás+bővítés/korszerűsítés esetén 2 gyermekre 10 millió Ft, 3 gyermekre 15 millió Ft.

A falusi CSOK esetében ráadásul csak korszerűsítésre, bővítésre is igényelhető, ekkor 2 gyermekre 5 millió Ft, 3 gyermekre 7,5 millió Ft a kedvezményes hitel felső határa.

Vagyis, 3 gyermekkel a 10 millió Ft vissza nem térítendő falusi CSOK támogatás mellé igényelhető akár 15 millió Ft CSOK hitel is, így 20 millió Ft fordítható vásárlásra, 5 millióból pedig korszerűsíteni lehet az új ingatlant. Ha pedig ez sem elég, akkor ki lehet egészíteni a finanszírozást piaci alapú lakáshitellel is, persze csak akkor, ha a család igazolt nettó jövedelme elbírja azt.

A falusi CSOK mellé igényelhető a kedvezményes, maximum 3%-os fix kamatú CSOK hitel, valamint a piaci alapú lakáshitel egyaránt. Amennyiben érdekli a lehetőségek valamelyike, keresse hitelügyintéző kollégánkat.


/forrás: bankmonitor.hu/