Tavaszi zsongás az ingatlanpiacon

Szerző: Szegedy Péter2019.05.10.

A 2019-es év a szokásosnál is izgalmasabbnak ígérkezik, az ingatlanfinanszírozás szempontjából.

Ennek egyi oka, hogy továbbra is kitarthat a magyarok lakás- és házvásárlási kedve, így az áremelkedés is folytatódhat 2019-ben. Újdonság ugyanakkor, hogy a vidéki nagyvásárok használt ingatlanjai a fővárost meghaladó mértékben drágulhatnak: a GKI Kelet Magyarországon 6%-os, míg Nyugat Magyarországon 6,3%-os éves áremelkedést vár idén, szemben a budapesti 5%-kal. Mindeközben a legalább öt évre rögzített kamatú – ezért kevésbé kockázatos – lakáshitelek átlagos kamatszintje csökkent, így olcsóbban lehet hozzá jutni ezekhez, mint akár egy évvel korában.

ingatlan hitel

A másik ok, hogy 2019. július 1-től változik a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), valamint 10 millió Ft szabadfelhasználású, kamatmentes hitellel támogatják a fiatal házasok gyermekvállalását.

A CSOK most leginkább az újépítésű otthonok vásárlásához jelent komoly segítséget, hiszen ezekre 2,6 millió Ft, illetve 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatás jár attól függően, hogy a pár kettő vagy három gyermekkel rendelkezik, vállal be. Ehhez jön még hozzá új lakás vásárlásakor a kettő, illetve három gyermek után igénybe vehető 10 vagy 15 millió Ft kedvezményes, maximum 3%-os kamatú CSOKhitel. Ezek összességében 12,6-25 millió Ft-ot jelentenek most újépítésű ingatlan vásárlásakor. Miközben használt ingatlan esetében mindössze 1,4-2,2 millió támogatás jár, az is csak 35 milliós értékhatárig.

A 2019. július 1-től életbe lépő (várható) változások a használt ingatlanok vásárlói számára hozzák a legnagyobb változást, ugyanis kiterjesztik a CSOK hitelt ezekre is. A vissza nem térítendő CSOK támogatás mértéke ugyanakkor marad a mostani szinten.

A másik fontos újdonság a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft kamatmentes, szabadfelhasználású hitel, ami új és használt ingatlan vásárlására egyaránt fordítható, de persze másra is költhető, ha éppen úgy dönt a pár. Ezzel együtt a támogatások összege három gyermek vállalása vagy megléte esetén használt ingatlannál 27,2 millió Ft, újépítésűnél 35 millió Ft is lehet.


Forrás: Bankmonitor