Új korszak kezdődik a lakáshitelezésben??!

Szerző: Szegedy Péter2018.10.06.

A Magyar Nemzeti Bank 2018. október 1-től szigorította a lakáshitelekre vonatkozó szabályokat. A cél az, hogy a hitelfelvételkor a lakosság a biztonságosabb megoldásokat válassza. Ezek a hosszabb ideig fix kamatozású hitelek azonban drágábbak, így az átlagos hitelfelvevő alacsonyabb összeget kaphat októbertől. Mi és hogyan változott? Mennyire csökkent a felvehető hitelösszeg?

2018 októbere előtt a lakáshitel felvétele esetén az igazolt jövedelmünk 50%-ig vállalhattunk hiteltörlesztést (pl. 300 ezer Ft jövedelemmel legfeljebb annyi hitelt vehettünk fel, hogy 150 ezer Ft-nál ne legyen több a törlesztőrészletünk).

Októbertől a helyzet annyiban változott, hogy törlesztőrészletekre a jövedelmünk 50%-át csak akkor fordíthatjuk, ha legalább 10 évre rögzített kamatozású (másként fogalmazva: kamatperiódussal) lakáshitelt veszünk fel. Amennyiben viszont változó kamatozású hitelt választunk, akkor csak a jövedelmünk 25 százalékának megfelelő havi törlesztést vállalhatunk. 5 éves kamatperiódus mellett pedig a jövedelmünk 35 százalékáig mehetünk el.

De előfordulhat az is, hogy 5 évre veszünk fel hitel 5 éves kamatperiódus mellett, vagy élünk az új konstrukció nyújtotta lehetőséggel, és például 6-7 éves futamidőre veszünk fel végig fix kamatozású hitelt. Ekkor 400 ezer Ft jövedelem alatt a jövedelmünk 50%-a, felette pedig 60%-a terhelhető hitellel. Az alábbi ábrán szemléletesen láthatóak az eddig leírtak.


Bankmonitor MNB

A fenti számokból következik, hogy egy nettó 300 ezer Ft nettó havi igazolt jövedelemmel rendelkező család október 1-től „csak” 23,6 millió Ft lakáshitelt vehet fel a korábbi 27,2 millió Ft-tal szemben. Ez 13%-os csökkenés, de ez a hitel a korábbiaknál nagyobb biztonságot jelent a hitelfelvevő számára.

Ha magasabb a jövedelmünk, akkor 400 ezer Ft-os havi igazolt jövedelem felett már a jövedelmünk 30%-ának, 40%-ának és 60%-ának megfelelő törlesztőrészletet is kaphatunk, mellyel nagyobb hitelt tudunk felvenni.

További információk:

  • minél hosszabb ideig fix kamatozású a hitelünk (minél hosszabb a kamatperiódusa), annál magasabb a fizetendő kamat (változó kamatozású lakáshitelt ma 2,7-2,8% kamattal is felvehetünk, 10 éves kamatperiódusú hitelre viszont már 4,6%-5% kamatot is fizethetünk)
  • minél hosszabb a hitelünk futamideje, annál alacsonyabb lesz a havi törlesztőrészletünk (cserébe vállaljuk, hogy összességében többet fogunk a banknak visszafizetni, mivel hosszabb ideig kamatozik a felvett pénz)

A változások végeredménye: a lakáshitelek a hosszabb ideig fix kamatozás miatt biztonságosabbak lesznek