Balatoni ingatlanpiac 2020 ősz

Szerző: Szegedy Péter2020.10.01.

Látva az elmúlt hetek „pandémiás történéseit” sokakban felmerül a kérdés, hogyan alakul a balatoni ingatlanpiac, milyen eladási trendek tapasztalhatóak napjainkban, és várhatóak a következő hónapokban.

Erről kérdeztük Harmat Zsuzsát, a Lido Home Ingatlan Irodák alapító tulajdonosát.

Kedves Zsuzsa, tudom, hogy nagyon elfoglalt ezért csapjunk is a közepébe.

Hogyan látja a balatoni ingatlanpiac alakulását?

Köszönöm ha sietünk a beszélgetéssel, mert valóban rengeteg a dolgunk, most futtatjuk be 9. irodánkat Székesfehérváron amely a városi ingatlan portfóliónkat erősíti majd, indítjuk el a Lido Property üzletágunkat, amely társasház kezeléssel és ingatlan hasznosítással foglalkozik, nyakunkon több, új, kizárólagos újépítésű balatoni projekt…..szóval nem unatkozunk. 

A balatoni ingatlanpiac egyébként „köszöni jól van”! Ezt azért mondom így, mert Covid márciusi betörésével sokan temették a balatoni, meg egyébként az egész lakossági ingatlanpiacot is. Mi már akkor, tavasszal is úgy döntöttünk, hogy nem állunk le, legfeljebb (a járványügyi szabályokat betartva) „lassítottunk” egy kissé. 

...és az elmúlt fél év minket igazolt!  A vásárlók érdeklődése, április végétől megindult, májusban és júniusban „turbó fokozatba” kapcsolt…. Ennek eredményeképpen 2020. július hónapban a Lido Home cégcsoport ingatlan üzletága, a valaha volt legnagyobb eladási számot produkálta!


Milyen ingatlanokat kerestek a vevők az elmúlt hónapokban, hogyan alakulnak a trendek most?


Egyértelműen látszik, hogy a „pandémiás félelem” átrendezte a vásárlók kereséséi paramétereit. A társasházi lakások, panellakások iránti kereslet visszaesni látszik, felértékelődnek a kerttel rendelkező ingatlanok, jobban viszik a telkeket, zárt kerti ingatlanokat. Továbbra is tart a tendencia, aki teheti Home Office-ban dolgozik, erre pedig mi sem lenne alkalmasabb mint egy balatoni településen lévő  ház, vagy akár téliesített nyaraló….


Hogyan alakulnak az eladási árak, és itt főleg a balatoni ingatlanokra lennénk kíváncsiak?

A déli parton, ahogyan a Balaton környékén máshol is, döntően befolyásolja az ingatlanok árát a településen belüli elhelyezkedés, a vízparttól, illetve a Budapesttől való távolság! Az árak főleg a már említett, kerttel, zöld területtel bíró ingatlanoknál nem csökkentek. A társasházi lakások esetében van talán egy halvány csökkenés. De bárhogy is alakulnak az árak, mindenképp érdemes a piacot ismerő ingatlanos szakemberhez fordulni, ha „jó vásárt akarunk csinálni”, és ha az álmodozás helyett, a valós piaci árakról tájékozódnánk.

Melyek a legnépszerűbb települések vásárlás szempontjából?


Megfigyeléseink szerint a Balaton parti top három település: Siófok, Balatonfüred és Keszthely. Ezek vannak piaci rangsor élén. De hasonlóan, és méltán népszerű még a déli parton Balatonboglár, északon pedig Balatonalmádi, vagy Szigliget és Révfülöp.


Végezetül hogyan látja a következő hónapok ingatlanpiacát a Balaton környékén?

Nem számítunk jelentős változásra, nálunk az őszi időszak egyébként is nagyon aktív szokott lenni. Sok éve tapasztaljuk, hogy azok közül, akik az elmúlt hónapokban itt nyaraltak, és beleszerettek a Balatonba, ilyenkor visszatérnek, és ingatlan keresnek maguknak.  …és persze reméljük, hogy a „pandémiás nyomás” gyengül, és mindannyian kicsit fellélegzünk a világban.

Köszönjük a hasznos információkat Zsuzsa! Sok sikert a Lido Home-nak a következő hónapokra!

/Sz.P./