Új 5.9%-os személyi hitel? Vagy valami más?

Szerző: Szegedy Péter2020.04.08.

Hitelpiac zavaros vizeken 2020 április

Sok ügyféllel, ingatlanos munkatárssal, ismerőssel beszéltem a napokban. Sokunknak fordult egyet az élete az elmúlt hetekben, ügyfeleknek, szolgáltatóknak egyaránt….

Azt, hogy milyen irányba megy az életünk a következő hónapokban talán senki sem tudja, mint ahogy azt sem, merre tart a lakossági finanszírozás hajója a jelenlegi zavaros vizeken. Én sem bocsátkozom találgatásokba. Inkább igyekszem a lehető legérthetőbb módon összefoglalni a lényeget.

Alaphelyzet-így áll a lakossági hitelezés most…

A jó hír, hogy a hitelezési folyamatok működnek, de alaposan lelassultak. A banki ügyintézők kevesebben lettek nem csak a fiókokban, hanem a központokban is, ezért 1-2 kollégára nagyon sok feladat hárul. Ettől függetlenül, érzik a dolog súlyát, gőzerővel dolgoznak, Igyekeznek mindent csinálni, egyedi kamatkedvezményeket megkérni, szerződni, kalkulációkat készíteni. További nehezítés, hogy a koronavírus helyzet miatt a leginkább érintett ágazatokban dolgozókat most nem minden bank hitelezi, mint ahogy az egyéni vállalkozók és a külföldön dolgozók sem feltétlenül hitelképesek jelenleg.

Az új kedvenc az 5.9%-os személyi kölcsön-vagy valami más…??

Igen. Most mindenki a maximum 5,9% THM-ű személyi kölcsönökről beszél, ugyanis kedvező megoldást jelenthetnek az átmeneti likviditási problémákkal küzdők számára. Ezek a személyi kölcsönök azonban sokat veszítettek előnyükből a kormány utólag megjelenő részletszabályozását követően, amely engedélyezte a bankok számára, hogy a kedvezményes, 5,9%-os THM csak az év végéig éljen, ezt követen pedig a hiteldíj-mutató megemelkedhet.

Jelenleg az Erste Bank, az OTP Bank, a Budapest Bank és a K&H Bank kínál ilyen, 2020. december 31-ig kedvező THM-ű konstrukciót. A Takarékbank egyedüliként még most is olyan személyi kölcsönt kínál, aminél a THM végig fix, ám kérdés hogy ez mikor változik, illetve ez a termék nem mindenki számára elérhető.

Bár a 9 hónapnyi alacsonyan tartott törlesztő biztosan nagy előnyt jelent most sokaknak, mindenképp érdemes átgondolni, hogy a 2021-től érvényes, magasabb törlesztőt is ki tudjuk-e gazdálkodni a futamidő végéig.

Mi lehet az alternatíva?

Mit tehet az, akinek több hitelre van szüksége, esetleg szeretne hosszabb futamidőt, például azért, hogy a havi törlesztőt ezzel lecsökkentse? És vajon van olcsóbb megoldás az 5.9%-os személyi hiteleknél?

Fontos tudni, hogy jelenleg több bank is kínál 6% alatti THM-mel szabad felhasználású jelzáloghitelt, mégpedig a most legnépszerűbb fix 10 éves kamatperiódussal. A jelzáloghitelek előnye a nagyobb maximális hitelösszeg, valamint a jobban elnyújtható futamidő, ám hátrányuk a hosszabb (1,5-2 hónapos) átfutási idő, a magasabb induló költség, valamint az, hogy itt mindenképp szükség van ingatlanfedezet bevonására.

 A személyi kölcsönök ezzel szemben egy-két hét alatt megérkezhetnek a számlára, az induló költség pedig alacsonyabb, hiszen nincs szükség értékbecslésre, közjegyző igénybevételére valamint földhivatali ügyintézésre. Sok bank óvatosabb az értékbecslés során mint régebben, vagyis a jogszabály által biztosított 80%-os fedezeti arány helyett inkább 50-70%-ig hiteleznek. Mi hitelügyintézők azt is tapasztaljuk, hogy ugyanakkora jövedelemre most kevesebb maximális havi törlesztőt engednek meg a bankok az adósoknak.

Akkor melyik hitelterméket érdemes választani?

Nyilván minden hitelfelvevőnek más és más lesz az ideális megoldás. Azt gondolom, most maximálisan felértékelődik a hitelügyintézők szerepe, akik minden bank termékét jól ismerik, minden banki ügyintézővel személyes, jó kapcsolatban vannak, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az ügyfeleiknek a leginkább személyre szabott ajánlatot adják.

Csak keressetek, keressenek bennünket bátran!

Mindenkinek kitartást, a következő hetekre!


Szegedy Hajnalka

Back office vezető / hitelügyintéző

+36706103918

hajnalka.szegedy@lidohome.hu

/forrás:Bankmonitor/